Dyrk Oplevelsens mål nr. 5

Tilbage til oversigt

ANSVARLIGHED

Ansvarlighed er et forpligtende paradigme med udgangspunkt i hvad der er vigtigst

Ansvarlighed handler om interesser. Den som ejer interessen ejer ansvaret. Spørgsmålet er blot, hvad er vi mest interesseret i? Vi vil måske hellere spise den lækre kage end det selleri på tallerknen, men ender stadig med at spise selleriet. Årsagen er at interesse er en helhedsvurdering som bunder i vores totale kapacitet til at måle op, hvad er vigtigst. Derfor tager vi også bedre beslutninger når vi er i balance. Vi vinder når vi er vores ansvar, og dermed interesser, bevidst. Vi prioriterer bedre, vi handler mere målrettet og vi opleves af andre som bevidst funderet.

Indsatsområder og fordele

Data

Ansvarlighed

For at arbejde med sin ansvarlighed skal man kende sine interesser i hovedsagligt 3 kategorier. Personlige interesser, kontraktlige interesser, logiske interesser. Desto mere overlap eller tid der er til det hele, desto mere ansvarlig kan du være. Ansvarlighed skal have en kontekst for at arbejde effektivt med den. Det kunne være ansvarlighed i hjemmet, på job eller på uddannelse. Det kunne også være på et højere niveau så som dit liv i helhed.


Eksempler på interesserne. Set i forhold til konteksten job: Personlige interesser; Yde omsorg, skabe resultater m.v. Kontraktlige interesser: Dosere medicin, føre protokol m.v. Logiske interesser: Tale med patienter, rydde op omkring mig, selvom det ikke er mig der har rodet.


  Personlige interesser - Hvad interesserer du dig personligt for

  Kontraktlige interesser - Hvilke kontraktlige interesser er der

  Logiske interesser - Hvilke logiske interesser opstår undervejs

  Afvejning - Kan du efterleve de interesser som opfylder dig? Hvad kan du gøre?

  Supplerende

  Introduktion til Ansvarlighed


  ''Den som ejer interessen, ejer ansvaret'' Citat Allan Bang